En batteridrill er trolig et av de mest nyttige verktøyene du eier, og de fleste vil nok si at de kan det meste som er å vite om hvordan den skal brukes. Det er jo stort sett bare å montere en bit eller et bor, velge hastighet og sette i gang med jobben som skal gjøres.
Men har du noen gang lagt merke til at det er en ring med noen tall på drillen din? Ringen sitter like bak chucken, som er den delen du strammer og løsner når du skal montere en bitsholder eller et bor. Tallene går typisk fra én og opp til rundt 20. Du vil også se se at det er printet et ikon som viser et bor på ringen, i tillegg til at det finnes en pil/markering på selve drillen.
Disse tallene sier deg noe om hvor mye moment eller kraft drillen skrur med. Det har med andre ord ikke noe med hastighet å gjøre – hastigheten styres av hvilket gir du velger. I utgangspunktet drillen innstilt på fullt moment, noe du kan se ved at pilen/markeringen på drillen peker på ikonet som viser et bor.
For å endre momentinnstillingen vrir du ganske enkelt ringen slik at pilen peker på et av tallene. Da reduseres kraften og drillen slutter å rotere når innstilt moment er oppnådd. Det som teknisk sett skjer, er at clutchen kobles ut og du hører en hakkende eller tikkende lyd når du prøver å skru. Jo lavere tall pilen peker på, dess mindre moment skrur den inn med og jo tidligere stopper drillen å rotere.
Hvorfor er dette nyttig?
Å bruke momentinnstillingen på drillen er svært nyttig dersom du har behov for kontroll når du skrur. Et typisk eksempel er når du monterer gipsplater, der skruen bare så vidt skal bryte gjennom kartongen på overflaten. Skrur du med fullt moment er det fort gjort å skru for langt inn, og konsekvensen er at skruen ikke gir tilstrekkelig feste. For å unngå dette er det mange som velger å skru nesten helt inn og deretter trykke litt og litt på avtrekkeren for å gjøre siste finish. Det kan imidlertid bli ganske tidkrevende når du skal drive inn flere hundre skruer.
Bruker du derimot momentinnstillingene kan du være mer effektiv ettersom drillen slutter å rotere når du kommer langt nok inn. For å finne nøyaktig riktig innstilling må du som regel teste litt på forhånd. Husk også at treverket du skrur inn i kan ha ulik hardhet ulike steder. Det er dermed ikke sikkert at alle skruene går helt inn før clutchen kobles ut, men de fleste vil gjøre det.
Skal du skru mindre skruer til møbler, interiør, hvitevarer og liknende er det ofte også svært nyttig å bruke momentinnstillingene aktivt for å få best mulig kontroll.
Unngå slitte skruespor
Å bruke momentinnstillingene kan også hjelpe deg når du driver inn skruer med stjernespor, slik som Phillips (PH) og Pozidriv (PZ). Kjører du med fullt moment er det en risiko for at bitsen sliter ut (stripper) sporet på skruen. I verste fall får du verken skrudd den lenger inn eller skrudd den ut igjen uten å måtte ty til spesialverktøy. Reduserer du derimot momentet er det som regel mulig å unnslippe problemet. Også her kan det være behov for litt eksperimentering for å finne riktig moment.